Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature από Βρετανούς επιστήμονες σε μη εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον SARS-CoV-2, παρουσιάζει ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς είχαν τη δυνατότητα να εκριζώσουν τον ιό σε πολύ αρχικά στάδια λοίμωξης χωρίς καν να αναπτυχθούν αντισώματα.

Αντίστοιχο φαινόμενο αποστειρωτικής ανοσίας πριν από την ανάπτυξη αντισωμάτων έχει φανεί και στις κλινικές μελέτες των εμβολίων, όπου η ανοσολογική προστασία φάνηκε να ξεκινά γύρω στις πέντε ημέρες μετά την πρώτη δόση, προτού ακόμη αναπτυχθούν εξουδετερωτικά αντισώματα. Oι ερευνητές βρήκαν σαφή στοιχεία μιας ανοσολογικής αντίδρασης από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία συνέπιπτε με το χρόνο έκθεσης στον κορονοϊό.

Το υγειονομικό προσωπικό που μελετήθηκε είχε υψηλότερα επίπεδα Τ-κυττάρων αντιδραστικών στον SARS-CoV-2 από ό,τι αντίστοιχο προσωπικό πριν από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα Τ-κύτταρα προϋπήρχαν, αλλά επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας στο υγειονομικό προσωπικό μετά από έκθεση η οποία, ωστόσο, αποστειρώθηκε από αυτήν την ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες που πιθανότατα στοχεύουν αυτά τα Τ-κύτταρα, είναι το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού (πολυμεράσης) του κορονοϊού. Η υπόθεση που εγείρεται είναι ότι αυτά τα Τ-κύτταρα έχουν εκπαιδευθεί από παλαιότερες λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς. Αυτή η ανακάλυψη καθιστά το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού σημαντικό υποψήφιο για την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν ένα ευρύτερο φάσμα κορονοϊών.