Τα παιδιά στο μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικής πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ελονοσίας με το RTS,S, γεγονός που συνιστά μεγάλη καμπή στη μάχη εναντίον της θανατηφόρας ασθένειας της ελονοσίας. Η ελονοσία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας και αιτία για τον θάνατο χιλιάδων παιδιών και βρεφών.

Η απόκτηση εμβολίου ύστερα από τουλάχιστον ένα αιώνα προσπαθειών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής. Το νέο εμβόλιο, που ανέπτυξε η GlaxoSmithKline, επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού να αντιδράσει έναντι ενός παράσιτου (plasmodium falciparum /πλασμώδιο μηνοειδές), που είναι το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πλέον διαδεδομένο στην Αφρική. Το εμβόλιο δεν είναι μόνον το πρώτο για την ελονοσία, είναι το πρώτο που έχει αναπτυχθεί για παρασιτική ασθένεια.

Μετά από την επιτυχή ανοσοποίηση σε προγράμματα που έλαβαν χώρα στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε έγκριση για εμβολιασμούς σε όλη την υποσαχάρια εμβολια και σε άλλες περιοχές με μέση έως υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου. Σημειώνεται ότι μόνο στην Αφρική το 2019 πέθαναν από τη νόσο 260.000 παιδιά.