Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν εξωσκελετό ισχίου με τεχνητή νοημοσύνη, που θα βελτιώσει σημαντικά την κίνηση ατόμων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο. Το εν λόγω βοήθημα, έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται με ποιο τρόπο κινείται ο άνθρωπος και να τον βοηθά ανάλογα. Έτσι, οι ασθενείς με ακρωτηριασμό μπορούν, πλέον, να καταβάλλουν πολύ μικρότερη προσπάθεια για να περπατήσουν με το προσθετικό πόδι τους. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ακρωτηριασμένο πόδι πάνω από το γόνατο και περπατούν με προσθετικά μέλη, τα οποία, όμως, περιορίζουν την ομαλή κινητικότητά τους.

Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί «έξυπνοι» εξωσκελετοί, αλλά δεν είχαν δοκιμαστεί σε ασθενείς με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τομάζο Λέντσι του Εργαστηρίου Βιονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του νέου εξωσκελετού σε έξι ανθρώπους (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες με μέση ηλικία 34 ετών) ακρωτηριασμένους πάνω από το γόνατο.

Ο εξωσκελετός, που είναι φτιαγμένος από ανθρακονήματα, πλαστικό και αλουμίνιο, ζυγίζει μόνο δυόμισι κιλά. Στερεώνεται στη μέση και στο πόδι, διαθέτει μπαταρία, ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες με αλγόριθμους. Η δοκιμή έδειξε ότι είναι πιο ενεργειακά και μεταβολικά αποτελεσματικός από άλλους εξωσκελετούς και η βελτίωση που επιφέρει στο βάδισμα ισοδυναμεί με την αφαίρεση ενός βάρους 12 κιλών από έναν άνθρωπο. Επίσης, όλοι οι ασθενείς μπορούσαν να βαδίζουν με τον εξωσκελετό χωρίς προβλήματα στον βηματισμό.