Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο που μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο και στον τράχηλο σε τελικό στάδιο, παρουσίασαν οι επιστήμονες στο Ογκολογικό Συνέδριο ESMO Congress 2021. Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων και κάποιες φορές σε πλήρη εξάλειψή τους.

Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της έρευνας βρίσκεται και ο Έλληνας ογκολόγος Αθανάσιος Αργύρης, ο οποίος και παρουσίασε τα σχετικά αποτελέσματα στο Συνέδριο. Σε μια δοκιμή ορόσημο, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας μια θετική τάση επιβίωσης», σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), στο Λονδίνο και του Royal Marsden NHS foundation trust.

Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian για την «εκπληκτική» στιγμή που τον κάλεσαν οι νοσηλευτές, εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να του ανακοινώσουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί τελείως». Ο 77χρονος παππούς είναι τώρα χωρίς καρκίνο και πέρασε την περασμένη εβδομάδα σε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.