Σημαντική είναι η μείωση στις αναπηρίες με τη νέα πολυσύνθετη αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα, όπως τόνισε ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, μιλώντας στο 77ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε 6-8 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ιγνατιάδης η πολυσύνθετη αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα οφείλεται στα νέα τεχνητά ορθοπεδικά εξαρτήματα και στη εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων και στα δυο στάδια. Δηλαδή και στους επείγοντες ενδαρθρικούς βαρείς τραυματισμούς (ενίοτε σύνθετοι, με αστάθεια ή μη)και στη χρόνια μετατραυματική αρθροπάθεια.
Στους επείγοντες ενδαρθρικούς βαρείς τραυματισμούς τα εξαρθρήματα ανατάσσονται άμεσα, ενώ τα κατάγματα επειγόντως επιδιορθώνονται (με βίδες και πλάκες), επίσης οι σύνδεσμοι εντός της πρώτης εβδομάδος συρράπτονται ή αν έχουν γίνει ράκη αντικαθίστανται με μοσχεύματα τενόντια. Στη χρόνια μετατραυματική αρθροπάθεια η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης γίνεται με ενδοπρόθεση Τιτανίου ομοιάζουσα με «ρουλεμάν». Η εγχείρηση διαρκεί 1,5 ώρα και η κινητοποίηση του αγκώνα είναι σχεδόν άμεση με προστασία λειτουργικού για 2-3 εβδομάδες και κατόπιν φυσικοθεραπείας. Οι άνθρωποι που συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άρθρωση του αγκώνα είναι χειριστές κομπρεσέρ ή παρομοίων εργαλείων με πρόκληση κραδασμών ή παίκτες χάντμπολ ή κρίκετ ή μποξέρ κλπ.