Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών αγγίζει το 18-20% του συνολικού πληθυσμού.
Δυστυχώς, το ποσοστό αντιμετώπισης της υπογονιμότητας υπολογίζεται μόνο στο 35%, την ίδια στιγμή που η χώρα μας πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις, τις μεθόδους, την τεχνογνωσία και τη νομοθεσία που αφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, το οικονομικό βάρος που καλούνται να επωμισθούν τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική είναι πολλές φορές δυσβάσταχτο, με το κόστος ενός κύκλου να ανέρχεται στα 3.000-4.000€.
Από την άλλη, η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, με το δημογραφικό να απειλεί την Ελλάδα καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των γεννήσεων, φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η Be-Live δημιουργήθηκε το 2019 ως αποτέλεσμα των παραπάνω προβληματισμών. Είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που στηρίζει υπογόνιμα ζευγάρια του ελληνικού πληθυσμού που παράλληλα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να υποστηρίξουν το κόστος που απαιτούν οι διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να δώσουμε προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως ακριτικά νησιά, που δεν έχουν ολοκληρωμένη και εύκολη πρόσβαση στα μέσα και την απαραίτητη πληροφόρηση.
Το όραμά μας λοιπόν είναι ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και η μείωση του ποσοστού υπογεννητικότητας στη χώρα μας, μέσω της υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας όταν δεν έχει οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη μετά από 12 μήνες προσπάθειας, ενώ το διάστημα μειώνεται στους 6 μήνες για γυναίκες άνω των 40 ετών.
Τότε θα πρέπει να προβληματισθεί και να επισκεφτεί γυναικολόγο αναπαραγωγής, εξειδικευμένο στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίος θα εκτιμήσει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, θα συζητήσει με το ζευγάρι, θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις στο πλαίσιο του ελέγχου γονιμότητας και του προγεννητικού ελέγχου και θα το καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην κατάλληλη διαδικασία. Όλα αυτά σε κατάλληλα εξοπλισμένα κέντρα με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους και έχει δώσει τη λύση σε χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια. Στα σχεδόν 40 χρόνια εφαρμογών στη χώρα μας, αδιαπραγμάτευτα η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει σημειώσει συναρπαστικές εξελίξεις. Σήμερα η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη με την εφαρμογή των πιο πρωτοποριακών τεχνικών, ενώ παράλληλα η ελληνική νομοθεσία είναι από τις πλέον προοδευτικές στην Ευρώπη. Οι νέες μέθοδοι και επιτεύγματα κάνουν τη διαδικασία περισσότερο προσιτή και λιγότερο επίπονη για τη γυναίκα, ανεβάζοντας εντυπωσιακά τα ποσοστά επιτυχίας.
Επιπλέον, όλο και περισσότερα ζευγάρια έχουν πλέον πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφόρηση και την άρτια ενημέρωση σε ότι αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στα κατάλληλα μέσα για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνικών, κάτι το οποίο το Σωματείο μας έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει έμπρακτα. Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Be-Live θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια τυποποιημένη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα βρει στην ιστοσελίδα μας, όπου θα του ζητηθεί βήμα-βήμα να επισυνάψει τα απαραίτητα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει έλεγχος των κριτηρίων ένταξης και εκτίμηση του περιστατικού.
Τα κριτήρια που εξετάζει η Be-Live προκειμένου να εντάξει ένα υπογόνιμο ζευγάρι στο πρόγραμμά της είναι κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά. Συγκεκριμένα, δίνεται προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν άλλο παιδί, ενώ υπάρχει περιορισμός στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (κατώτερο και ανώτερο όριο), τις οικογενειακές καταθέσεις και την οικογενειακή ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, υπάρχει Επιτροπή η οποία αξιολογεί τα Ιατρικά κριτήρια. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν γυναίκες μέχρι και 42 ετών με διαγνωσμένη υπογονιμότητα, ενώ σε γυναίκες κάτω των 40 ετών μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατάψυξης των ωαρίων τους. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα.
Το υποψήφιο ζευγάρι θα ενημερωθεί εντός 40 περίπου ημερών για το αν πληροί ή όχι τα κριτήρια καθώς και για το αποτέλεσμα αξιολόγησης. Στην περίπτωση που το ζευγάρι γίνει δεκτό στο πρόγραμμα της Be-Live, ακολουθεί επικοινωνία με εμάς τους γιατρούς όπου ορίζεται συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας της εξωσωματικής, μετά από πλήρη ενημέρωση καθώς και συνεκτίμηση όλων των παραγόντων που θα αξιολογηθούν εξατομικευμένα. Η όλη πορεία του περιστατικού μέχρι και τη γέννηση παρακολουθείται από τους γιατρούς της Be-Live. Φυσικά δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το ζευγάρι, εφόσον τα φάρμακα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και όλα τα υπόλοιπα τα παρέχει δωρεάν η Be-Live.
Η Be-Live από την ίδρυσή της χρωστάει την πορεία της στην ανιδιοτελή συνεισφορά συναδέλφων γιατρών ποικίλων ειδικοτήτων από όλη τη χώρα και πληθώρας εθελοντών και συνεργατών από την επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον, το Σωματείο υποστηρίζουν περισσότερες από οκτώ μεγάλες Μονάδες Εξωσωματικής πανελλαδικά καθώς επίσης και Διαγνωστικά Κέντρα που συνεισφέρουν πραγματοποιώντας δωρεάν εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στους μεγάλους χορηγούς του Σωματείου μας που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθειά μας τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Τέλος, είναι δεδομένο ότι τα φάρμακα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και φυσικά οι γιατροί της Be-Live δεν αμείβονται.
Στα περισσότερα από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 130 εξωσωματικές, έχουν γεννηθεί περισσότερα από 30 μωρά, ενώ κυοφορούνται περίπου 15. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικοί, αφού ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες και δικαίωσαν τις δεσμεύσεις μας. Παράλληλα, έχουμε οργανώσει ενημερωτικές δράσεις σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων, σε επτά του Β.Α. Αιγαίου, στον νομό Έβρου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η επόμενη μέρα της Be-Live αποσκοπεί σε διεύρυνση της δράσης της σε περισσότερες περιοχές της χώρας και ακόμα περισσότερες γεννήσεις.