Το Υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του σήμερα, μέσω του RRF και του προγράμματος Greece 2.0, μια χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας που αφορά ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων στον χώρο των υπηρεσιών υγείας. Μεταξύ άλλων, 278 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, 272 εκατομμύρια στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 250 εκατομμύρια στην αναδιαμόρφωση του μηχανισμού clawback. Πάνω από 300 εκατομμύρια προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομειακών μονάδων σε όλη την επικράτεια, ενώ με το βλέμμα στην πρόληψη, περισσότερα από 250 εκατομμύρια θα διατεθούν για την υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

O Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στο Hellenic Medical Review για τους πόρους του ταμείου, επισημαίνει: «Είναι προφανές ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας που, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα συμβάλει καθοριστικά στη μακροοικονομική σταθεροποίηση. Οι ενισχύσεις του σχεδίου, ύψους 18,4 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσουν ένα σύνολο ώριμων επενδύσεων υψηλού πολλαπλασιαστή σε υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο, πολλές από τις οποίες ενισχύουν επίσης την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτές οι επενδύσεις –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών δανείων και των ιδίων κεφαλαίων συνολικού ύψους 31,16 εκατ. ευρώ–, αναμένεται να κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ιδίως σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Είναι σημαντικό, τόσο για τον τομέα της Υγείας όσο και γενικότερα για την Εθνική Οικονομία, να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες καινοτόμους επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν και να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια».

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από την Άνοιξη του 2021 για ένα πλήρως αναβαθμισμένο σύστημα υγείας φαίνεται πως σύντομα θα βελτιώσει την καθημερινότητα ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αφού η πρόταση του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει όλους τους στρατηγικούς στόχους που αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου, εγκρίθηκε στο σύνολό της το περασμένο καλοκαίρι. Ο Γενικός Γραμματέας εξηγεί πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

«Από την Άνοιξη του 2021 και παρά την πίεση της πανδημίας, έγινε μια συστηματική προσπάθεια να προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καλύπτει το σύνολο των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε στο σύνολό της το καλοκαίρι του 2021 και για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του σήμερα μέσω του RRF μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορά ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων που αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Συνεπώς, πέρα από τις επενδύσεις στις δημόσιες δομές υγείας που θα βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν τα νοσοκομεία της χώρας, θα επενδύσουμε σημαντικά ποσά στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, ώστε οι συμπολίτες μας να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για χρόνια θέματα υγείας.

Έχω την πεποίθηση ότι η κοινωνία είναι σήμερα έτοιμη να αποδεχθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα Νέο ΕΣΥ, στο οποίο δίνεται έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας, τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς. Μέσω του RRF επενδύουμε σημαντικούς πόρους στη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία μας, με ανακαινίσεις κτιρίων και νέο βιοϊατρικό εξοπλισμό και την προώθηση των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν την καθημερινότητα των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας».
Ποιοι είναι όμως οι στόχοι που έχουν τεθεί και ποιο το χρονοδιάγραμμα που θα καθορίσει πότε τελικά θα αρχίσει ο ασθενής να βλέπει και να βιώνει τα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδιασμού αναβάθμισης των δομών υγείας στην Ελλάδα; Ο κ. Κωτσιόπουλος εξηγεί:

«Τα πρώτα επτά (7) έργα αναβάθμισης νοσοκομειακών υποδομών, ένα ανά υγειονομική περιφέρεια, δημοπρατούνται άμεσα και προχωρούμε με ταχείες διαδικασίες στην ωρίμαση και των έργων και των υπόλοιπων νοσοκομείων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, δημοπρατούνται τα έργα για τη στέγαση δύο κρίσιμων οργανισμών του Υπουργείου Υγείας, του ΟΔΙΠΥ και του ΚΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε και στην επέκταση των DRGs σε όλη τη χώρα και τη μετάβαση σε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο αποζημίωσης των νοσηλευτικών μας μονάδων.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωρά στην υλοποίηση τεσσάρων ώριμων έργων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας, που επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το RRF:

  1. Τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του ασθενούς, που αποτελείται από μια διαλειτουργική ψηφιακή πλατφόρμα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.). Σ΄ αυτόν τον φάκελο ο ασθενής θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα (εξετάσεις, διαγνώσεις, φαρμακευτική αγωγή, επεμβάσεις). Θυμίζω ότι το myHealthapp δίνει μια πρώτη γεύση του Εθνικού Φακέλου Υγείας, που θα το δείτε να εμπλουτίζεται με δεδομένα από όλες αυτές τις εφαρμογές.
  2. Την αναβάθμιση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων. Αναβαθμίζουμε τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουμε να «χτίσουμε» τον εθνικό ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, που θα συλλέγει δεδομένα από όλα τα υποσυστήματα.
  3. Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών Αιματολογικών Ασθενών, που θα αποτελέσει την ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το Εθνικό Μητρώο Καρκινοπαθών, που θα ενσωματώσει όλα τα κλινικά δεδομένα του ασθενούς, διαγνώσεις, εξετάσεις θεραπείες κ.λπ.
  4. Τηλεϊατρική: Με 315 νέους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, η τηλεϊατρική θα κάνει τη διαφορά στις απομακρυσμένες περιοχές με 3.000 σημεία Home Carepoints, που θα υποστηρίζουν τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθείς ομάδες (τηλεπαρακολούθηση κ.λπ.).

Την ίδια ώρα, η πανδημία αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στα νοσοκομεία μας. Μέσω του RRF αλλά και των δωρεών ιδιωτών, επιχειρηματιών, ιδρυμάτων και φορέων, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή πραγματοποιούνται σε 80 κτιριακές εγκαταστάσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ πολλά έργα ανακαίνισης, όπως: αποκατάσταση μονώσεων, δημιουργία χώρων WC όπου δεν υπάρχουν, επισκευές και αντικατάσταση σε πόρτες, δάπεδα, χρωματισμούς, δίκτυα κλιματισμού ψύξης- θέρμανσης, συντήρηση και αναβάθμιση δικτύων ιατρικών αερίων, προμήθεια κλινοσκεπασμάτων κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα ανακαίνισης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Ασκληπιείο Βούλας, τη νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο της Βέροιας, την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου της Χαλκίδας κ.λπ.

Η αναβάθμιση όμως των νοσοκομείων θα πρέπει να συνδυαστεί με την εξυγίανση του υγειονομικού χάρτη, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες υγείας στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Η υψηλή εξειδίκευση που απαιτείται για κάποιες ιατρικές πράξεις, για τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική χειρουργική ή για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η έλλειψη αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλές περιοχές της χώρας μας, οδηγούν στη χάραξη μιας νέας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα με τα όπλα της επιστήμης και της ορθολογικής σκέψης».