Το 1977, ο «Εγκέφαλος» υπήρξε ορόσημο στον χώρο των διαγνωστικών κέντρων, όταν στις εγκαταστάσεις του λειτούργησε ο πρώτος αξονικός τομογράφος στη χώρα. Σήμερα, 44 χρόνια μετά, ο «Εγκέφαλος» Χαλανδρίου του ομίλου Euromedica έχει ανοίξει ξανά τις πύλες του μετά από μια πλήρη και ολική ανακαίνιση. Όλα τα μηχανήματα έχουν αντικατασταθεί με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και το γνωστό πενταώροφο κτίριο όπου στεγάζονται οι διαγνωστικές υπηρεσίες, έχει ανακαινιστεί ολοσχερώς.

Το κέντρο έρχεται να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς στα ιατρικά δεδομένα, με την υπερσύγχρονη τεχνολογία του και τους εξαιρετικούς χώρους φιλοξενίας εξεταζόμενων, με ειδικό φωτισμό και εξαερισμό στους χώρους αναμονής και εξετάσεων.

Όμως, όπως διαπίστωσε και το Hellenic Medical Review στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ στις εγκαταστάσεις του «Εγκεφάλου», το πλέον σημαντικό είναι το επίπεδο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο. Ειδικότερα, πρόκειται για εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και υψηλών δυνατοτήτων διάγνωσης, σε συνεργασία με την GE Healthcare, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στην καινοτομία ιατρικής τεχνολογίας και ψηφιακών λύσεων.

Στη μακρόχρονη ιστορία του ο «Εγκέφαλος», όπου το 1988 λειτούργησε ένας από τους πρώτους και πιο ισχυρούς μαγνητικούς τομογράφους στη χώρα μας, συνδέθηκε όσο καμιά άλλη διαγνωστική μονάδα με τη νευροφυσιολογία, κυρίως του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Σήμερα πρωτοπορεί ξανά.

Το πρώτο σύστημα αξονικής τομογραφίας Revolution APEX 512 τομών στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει ο κ. Στάθης Δεσποτόπουλος, Ιατρός Ακτινολόγος, Υπεύθυνος Αξονικού Τομογράφου, στο κέντρο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το πρώτο σύστημα αξονικής τομογραφίας Revolution APEX 512 τομών στην Ελλάδα της GE Healthcare, το οποίο έχει τρία μοναδικά χαρακτηριστικά: Έχει τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας παγκοσμίως, τον μικρότερο χρόνο εξέτασης και την καλύτερη δυνατή διαγνωστική ακρίβεια για όλους τους ασθενείς. Και ο κ. Δεσποτόπουλος προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα διεθνή επίπεδα αναφοράς (ΔΕΑ) για μια αξονική τομογραφία θώρακα είναι DLP 480 mGy*cm, οι δόσεις ακτινοβολίας του δικού μας αξονικού τομογράφου για αξονική θώρακα χαμηλής δόσης είναι DLP 70 mGy*cm. O τομογράφος μας, που διαθέτει 512 τομές σε κάθε περιστροφή, καλύπτει τον θώρακα σε μόλις τέσσερις περιστροφές, μειώνοντας σημαντικά τόσο την έκθεση στην ακτινοβολία όσο και τον συνολικό χρόνο της εξέτασης».

Σημειώνεται ότι ειδικά για περιστατικά καρδιάς, ο τομογράφος απεικονίζει την καρδιά σε έναν καρδιακό παλμό, επιτρέποντας έτσι τη διενέργεια εξετάσεων σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευτικές, όπως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ταχυσφυγμία, με stents ή σε παχύσαρκους, με ελάχιστη δόση ακτινοβολίας της τάξης του 1m5v.

Οι μαγνητικοί τομογράφοι υψηλής τεχνολογίας
Σύμφωνα με την κα. Eυτυχία Καψαλάκη, Ιατρό Ακτινολόγο, Υπεύθυνη Μαγνητικού Τομογράφου, «στον “Εγκέφαλο” Χαλανδρίου είναι σήμερα εγκατεστημένοι δύο υπερσύγχρονοι μαγνητικοί τομογράφοι της GE Healthcare, o 1.5 Τesla Ε SIGNA™ HD28, ο οποίος πολύ πρόσφατα αναβαθμίστηκε εκ νέου, και o 3.0 Τesla SIGNA™ Premier AIR™. Ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες της GE Healthcare, εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας τη δυνατότητα εκτέλεσης ιδιαίτερα εξειδικευμένων εξετάσεων διαγνωστικού και ερευνητικού επιπέδου. O SIGNA™ Premier AIR™ προσφέρει δυνατότητα απεικόνισης όλου του σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, του μυοσκελετικού συστήματος, πολυπαραμετρική απεικόνιση του προστάτη και του μαστού, καθώς και εξειδικευμένη απεικόνιση κοιλίας και ολόσωμη μαγνητική τομογραφία με μέθοδο διάχυσης. Ο SIGNA™ Premier AIR™ φέρει τη βραβευμένη τεχνολογία AIR™ για ακόμα ταχύτερες σαρώσεις με μεγάλη ευκρίνεια, καθώς και μεγαλύτερη άνεση στους ασθενείς, καθώς το εύρος του τομογράφου είναι 70 εκατοστά.

Λόγω του ότι ο τομογράφος αυτός είναι τόσο προηγμένος, δόθηκε η ευκαιρία στο κέντρο να συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, η Eurome­dica ξεκίνησε τη συνεργασία της με κορυφαίους ιατρούς ακτινοδιαγνώστες, με εξαιρετική εμπειρία και αποδεδειγμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, με σκοπό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του νέου εξοπλισμού». Όπως ανέφερε η κα. Καψαλάκη, σημαντική είναι και η συνεργασία με τον Ακτινοφυσικό Δημοσθένη Γκότση, ο οποίος έχει κάνει διδακτορική διατριβή στη μέτρηση της εναπόθεσης σιδήρου στο ήπαρ και στην καρδιά στα άτομα με μεσογειακή αναιμία. Με τη μαγνητική τομογραφία μπορεί πλέον να μετρηθεί επακριβώς η εναπόθεση σιδήρου στα εν λόγω όργανα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Κορυφαία διαγνωστικά συστήματα
Όλος ο εξοπλισμός του «Εγκεφάλου» αποτελείται από κορυφαία μηχανήματα και υπηρεσίες της GE Healthcare στους αντίστοιχους τομείς απεικόνισης.

Όπως αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος, ο ψηφιακός μαστογράφος του κέντρου είναι υψηλής τεχνολογίας, κάνει τομοσύνθεση, όπως επίσης και εγχύσεις, που γίνονται σε ελάχιστους τομογράφους στην Ελλάδα. Πέραν των παραπάνω, ο μαστογράφος αυτός λειτουργεί με πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας.

Η ίδια υψηλή τεχνολογία υπάρχει και στα μηχανήματα που διενεργούν ακτινογραφίες, καθώς και λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις.

Υψηλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
«Όραμά μας είναι να προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», υπογραμμίζει η κα. Καψαλάκη και προσθέτει: «Αυτή είναι και η μεγάλη αξία της ιατρικής: να διαγνωστεί κάποιος έγκαιρα και αξιόπιστα, ώστε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία αποτελεσματικά. Για τον λόγο αυτό, στον “Εγκέφαλο” Χαλανδρίου διενεργούνται όλες οι εξετάσεις βιοπαθολογίας, check up και μοριακής βιολογίας, συμπεριλαμβανομένων και των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, γρήγορα και αξιόπιστα. Υπάρχει ειδικός χώρος όπου διενεργούνται pap test, οφθαλμολογικές εξετάσεις ακριβείας, ειδικός χώρος για γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις, με δωμάτιο ανάνηψης. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα διενέργειας όλων των καρδιολογικών εξετάσεων, από την πρώτη εξέταση που θα χρειαστεί κάποιος μέχρι την πιο εξειδικευμένη, όπως, μεταξύ άλλων, ηλεκτροκαρδιογραφήματα, triplex καρδιάς και stress tests, αλλά και αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική, καθώς και άλλων ειδικών καρδιολογικών εξετάσεων.

Στον χώρο μπορεί επίσης να γίνει πλήρης διερεύνηση παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνει ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα), αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, μαγνητική αγγειογραφία, καθώς και λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Όλα αυτά σε έναν χώρο ευχάριστο, άνετο και ασφαλή, που σέβεται τόσο τον επισκέπτη όσο και τον ασθενή και προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα».

Στον «Εγκέφαλο» έχει σχεδιαστεί να λειτουργούν αρχικά τα εξής ιατρεία, ενώ θα προστίθενται και άλλα ανάλογα με τις ανάγκες: Παθολογικό, Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό, ΩΡΛ, Οφθαλμολογικό, Γαστρεντερολογικό, Νευρολογικό, Μικροβιολογικό κ.ά.

Όπως αναφέρει ο κ. Στάθης Δεσποτόπουλος, «ο “Εγκέφαλος” Χαλανδρίου θα είναι ένα διαγνωστικό κέντρο-κόσμημα για τον χώρο, με τα καλύτερα μηχανήματα που υπάρχουν. Έρχεται να κάνει τη διαφορά». Χάρη στην υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο «Εγκέφαλος» Χαλανδρίου του Euromedica, έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο Κέντρων Αναφοράς Τεχνολογίας Απεικόνισης της GE Healthcare, όπου αναπτύσσονται και εξελίσσονται νέες διαγνωστικές τεχνικές εξετάσεων.

Νέα εποχή και νέα εταιρική ταυτότητα για τον Όμιλο Euromedica
Στη νέα εποχή της Euromedica, που σηματοδοτεί η επαναλειτουργία του Κέντρου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Euromedica, κ. Τάκης Δουμάνογλου. «Ο “Εγκέφαλος” του σήμερα είναι το σύμβολο της νέας εποχής Euromedica και της νέας εταιρικής ταυτότητας του ομίλου. Οι κλινικές μας ανακαινίζονται, τα διαγνωστικά κέντρα εκσυγχρονίζονται και το δίκτυό τους διευρύνεται, στο πλαίσιο του εν εξελίξει επενδυτικού μας προγράμματος. Νέα διαγνωστικά κέντρα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αττική και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπου έχει παρουσία η Euromedica. Γνώμονας για όλα τα πλάνα μας είναι η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο κ. Δουμάνογλου.

Η επαναλειτουργία του «Εγκέ­φα­λου» φέρνει τον όμιλο Euromedica στην πρωτοπορία των διαγνωστικών κέντρων με τεχνολογία αιχμής και ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα σύγχρονης αισθητικής περιβάλλον, ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες των ασθενών.

Ο Όμιλος Euromedica, με βασικό μέτοχο το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon, διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη χώρα, με 8 κλινικές και 22 Διαγνωστικά Κέντρα στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των τριών νέων κέντρων που θα λειτουργήσουν σύντομα στην Αττική.