Εδώ και δύο χρόνια, η πανδημία Covid-19 έχει αφήσει πίσω της εκατόμβες νεκρών και εκατομμύρια ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, όμως, η πανδημία στέρησε βασικές υπηρεσίες υγείας σε 116 χώρες από τις 129 που συμμετείχαν στη μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αντικείμενο τη συνέχεια των βασικών υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σοβαρές διακοπές σημειώνονται σε υπηρεσίες για όλους τους κύριους τομείς υγείας, συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής, αναπαραγωγικής, υγείας της μητέρας, του νεογέννητου, του παιδιού και του εφήβου, της ανοσοποίησης, της διατροφής, της φροντίδας του καρκίνου, των ψυχικών παθήσεων, των νευρολογικών διαταραχών, της αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών, του HIV, της ηπατίτιδας, της φυματίωσης, της ελονοσίας, των τροπικών ασθενειών και της φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Σε περισσότερες από τις μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας.

Σημαντικές διακοπές έχουν επίσης αναφερθεί στην επείγουσα περίθαλψη, ιδίως λόγω των επιπτώσεων σε άτομα με επείγουσες ανάγκες υγείας. Η έρευνα ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να αντιμετωπίζουν εξάντληση, να έχουν μολυνθεί από Covid-19 ή να εγκαταλείπουν την εργασία τους.

Τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επείγουσα λήψη μέτρων όσον αφορά τη στήριξη των συστημάτων υγείας και τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Και ένα τελευταίο: Η Ελλάδα απείχε από την παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ και στις τρεις φάσεις, μη παρέχοντας στοιχεία.