Η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή του Μέριλαντ τον περασμένο Ιανουάριο σε μια πρωτοποριακή, αλλά και επικρινόμενη χειρουργική επέμβαση, φαίνεται να μετέφερε έναν κυτταρομεγαλοϊό χοίρου (PCMV) που είχε παραμείνει απαρατήρητος πριν από την επέμβαση και μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του David Bennett δύο μήνες αργότερα, όπως περιγράφει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου στο MIT Technology Review. «Το θέμα αποτελεί πλέον αντικείμενο ευρείας συζήτησης μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η λοίμωξη ήταν ένας πιθανός λόγος για τον θάνατο του Μπένετ και ένας πιθανός λόγος για τον οποίο η καρδιά δεν κράτησε περισσότερο».
Όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο, η νέα ανατροπή στην υπόθεση των ξενομομοσχευμάτων προέρχεται από τον χειρουργό που έκανε την επέμβαση, τον Bartley P. Griffith, από το of Maryland School of Medicine, ο οποίος συσχέτισε το εύρημα PCMV σε μια διαδικτυακή παρουσίαση στις 20 Απριλίου που φιλοξενήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων.
Η κλινική πορεία του ασθενούς περιελάμβανε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις και συνεχείς προσαρμογές στο ανοσοκατασταλτικό του σχήμα. Αυτά τα επεισόδια πιστεύεται ότι συνέβαλαν στο θάνατό του, η πραγματική αιτία του οποίου είναι απροσδιόριστη ή τουλάχιστον δεν έχει αναφερθεί ακόμη. Η καρδιά που έλαβε ο ασθενής είχε ελεγχθεί εκτενώς για βακτήρια, ιούς και άλλα θέματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν το όργανο και τον ασθενή, αλλά η προσπάθεια προφανώς απέτυχε.
Οκτώ από τις δέκα ευρωπαϊκές μελέτες ανέφεραν επίσης αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.