Ελπίδα σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή βλάβη του νωτιαίου μυελού φαίνεται να φέρνει μια πειραματική ενέσιμη θεραπεία, η οποία δοκιμάστηκε σε ποντίκια από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. Η ενέσιμη θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια που είχαν σοβαρή βλάβη στο νωτιαίο μυελό, και μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από τη λήψη του φαρμάκου ανέκτησαν την ικανότητα τους να περπατούν.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ώστε η θεραπεία να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

«Η έρευνά μας αποσκοπεί στην εύρεση μιας θεραπείας που μπορεί να αποτρέψει τα άτομα από το να παραλύσουν μετά από σοβαρό τραύμα ή ασθένεια», δήλωσε ο Stupp, καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών, χημείας, ιατρικής και βιοϊατρικής μηχανικής.

Για δεκαετίες, αυτό παρέμενε μια μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, επειδή το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματός μας, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, δεν έχει σημαντική ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται μετά από τραυματισμό ή μετά την εμφάνιση μιας εκφυλιστικής νόσου.

Η θεραπεία αξιοποιεί αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «μόρια που χορεύουν» για την αποκατάσταση του νωτιαίου ιστού και την αναστροφή της παράλυσης. Σχηματίζει νανοΐνες που επικοινωνούν με τα κύτταρα για να ξεκινήσουν την αποκατάσταση του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού.

Τα αποτελέσματα του φαρμάκου στα ποντίκια έδειξαν ότι: Οι αποκομμένες προεκτάσεις των νευρώνων (άξονες) αναγεννήθηκαν. Υπήρξε σημαντική μείωση του ουλώδους ιστού, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ένα φυσικό εμπόδιο στην αναγέννηση και την επιδιόρθωση.

Η μυελίνη, το μονωτικό στρώμα των αξόνων που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων, ανασχηματίστηκε γύρω από τα κύτταρα. Σχηματίστηκαν αιμοφόρα αγγεία για την παροχή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα στο σημείο του τραυματισμού. Και τέλος, περισσότεροι κινητικοί νευρώνες επιβίωσαν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science.