Σε κάποιο σημείο στη μακρά πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου, οι πρόγονοί μας έχασαν την ικανότητα να παράγουν μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα μορίων που ονομάζονται Θήτα-αποφενσίνες και βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων. Περισσότερα από επτά εκατομμύρια χρόνια αργότερα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του USC δημιουργούν νέες και βελτιωμένες εκδόσεις αυτών των μορίων ως έναν πιθανό τρόπο αντιμετώπισης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά «υπερβακτηρίων».

Ο επικεφαλής της μελέτης, Justin Schaal, Ph.D., Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck, περιγράφει την ανάπτυξη ενός νέου, βιοεμπνευσμένου μορίου, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εκκαθάριση βακτηριακών λοιμώξεων σε ένα ζωικό μοντέλο. Είναι σημαντικό ότι το μόριο δεν δρα ως αντιβιοτικό αλλά μάλλον ως ανοσοδιεγερτικό, αντιπροσωπεύοντας έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των απειλητικών για τη ζωή ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων. Από την πρώτη εμφάνισή τους, πριν από 70 και πλέον χρόνια, τα αντιβιοτικά αποτελούν το πρότυπο περίθαλψης για τις βακτηριακές λοιμώξεις. Παρά τις δεκάδες ποικιλίες τους, σχεδόν όλα δρουν σκοτώνοντας άμεσα τα βακτήρια ή εμποδίζοντας την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται.

«Αυτή είναι η βασική αιτία της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά», δήλωσε ο Schaal. Τα βακτήρια έχουν μια τεράστια ικανότητα να εξελίσσονται γρήγορα, γεγονός που τους δίνει τη δύναμη να ξεπερνούν τα αντιβιοτικά μόρια άμεσης δράσης. Χρησιμοποιώντας ως έμπνευση την RTD-1, μια φυσική θήτα-αποδεσμευτική ουσία που συναντάμε σε μπαμπουίνους, οι ερευνητές βιοκατασκεύασαν παρόμοια μόρια και τα εξέτασαν ως προς την ικανότητά τους να καταπολεμούν λοιμώξεις από Klebsiella σε ένα μοντέλο ποντικού.

Το πιο ισχυρό πεπτίδιο που δημιούργησαν, ένα εξαιρετικά σταθερό κυκλικό πεπτίδιο που ονομάζεται MTD12813, είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικό από το RTD-1 στην εκκαθάριση των λοιμώξεων.