Μια νέα παραλλαγή πρωτεΐνης βρίσκεται πίσω από την ικανότητα των γαστρικών καρκίνων να αντιστέκονται σε μια κατά τα άλλα αποτελεσματική οικογένεια χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη της διεπιστημονικής ομάδας του Weill Cornell Medicine. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια θεραπευτική στρατηγική που θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόγνωση πολλών ασθενών με καρκίνο.

Η μελέτη έδειξε πως ορισμένα καρκινικά κύτταρα αντιστέκονται σε μια οικογένεια χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που ονομάζονται ταξάνες. Η θεραπεία με ταξάνες λειτουργεί παρεμβαίνοντας στις πρωτεΐνες που συνθέτουν τον εσωτερικό σκελετό του κυττάρου, αλλά η παραλλαγμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται CLIP-170S, επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αποφεύγουν αυτή την παρέμβαση.

«Εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή, που είναι κλινικά διαδεδομένη και παρουσιάζεται σε ποσοστό άνω του 60% των ασθενών με καρκίνο του στομάχου και λειτουργεί με έναν μηχανισμό που διαφέρει από αυτούς που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε η συν-συγγραφέας Δρ Παρασκευή Γιαννακάκου, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική, Διευθύντρια Έρευνας στο Τμήμα Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο Κέντρο Καρκίνου Sandra και Edward Meyer στο Weill Cornell Medicine.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με γαστρικό καρκίνο ζουν λιγότερο από ένα χρόνο και αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις ταξάνες πιο αποτελεσματικές, θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ασθενείς», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Manish Shah, Διευθυντής του Προγράμματος Γαστρεντερικής Ογκολογίας, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ογκολογίας Συμπαγών Όγκων στο Τμήμα Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στο Weill Cornell Medicine και στο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, Καθηγητής Γαστρεντερικής Ογκολογίας Bartlett Family και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Meyer στο Weill Cornell Medicine. Περίπου το 80% των ασθενών με καρκίνο του στομάχου αναπτύσσουν όγκους ανθεκτικούς στις ταξάνες, αναφέρει ο καθηγητής.