Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Το HCC εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα Β. Ενώ η χειρουργική επέμβαση, η μεταμόσχευση ήπατος, ή η ακτινολογική παρέμβαση μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, η πρόγνωση για το HCC σε προχωρημένο στάδιο παραμένει δυσοίωνη, με τους περισσότερους ασθενείς να πεθαίνουν τελικά εντός 20 μηνών από τη διάγνωση.

Μια ομάδα ερευνητών στο Cancer Science Institute of Singapore (CSI Singapore), ξεκίνησε μια νέα μελέτη εντοπίζοντας νέα μονοπάτια που ευθύνονται για το HCC.
Επικεντρώθηκαν σε ένα γνωστό γονίδιο που προκαλεί καρκίνο, γνωστό και ως “ογκογονίδιο”. Το ογκογονίδιο SALL4 είναι γνωστό ότι προκαλεί HCC και περιέχει οκτώ ψευδογονίδια. Δεδομένου ότι πολλά ψευδογονίδια αντιγράφονται ή “μεταγράφονται” ενεργά σε νέα κύτταρα, υπέθεσαν ότι τα ψευδογονίδια θα μπορούσαν να εμπλέκονται στη μεθυλίωση του DNA – μια διαδικασία κατά την οποία μια χημική μεθυλική ομάδα (CH3) προστίθεται στην ίδια την αλυσίδα του DNA. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων – μερικές φορές η μεθυλίωση του DNA μπορεί να καταστείλει την έκφραση γονιδίων, ακριβώς κάτι που είχε διαπιστώσει η ομάδα του CSI Σιγκαπούρης.

Καθώς αυξανόταν η μεθυλίωση του SALL4 η έκφρασή του μειωνόταν, γεγονός που υποδηλώνει τη θεραπευτική δυνατότητα χρήσης της μεθυλίωσης του DNA ως ρυθμιστικού μηχανισμού για την καταστολή της έκφρασης του SALL4 στο HCC. Με αυτή την ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, έκαναν ένα βήμα παραπέρα για να διερευνήσουμε τη συσχέτιση μεταξύ της μεθυλίωσης μιας συγκεκριμένης περιοχής στο SALL4 και της έκφρασης του SALL4.

Αυτές οι νέες γνώσεις σχετικά με την επανέκφραση του SALL4 στο HCC ανοίγουν ενδεχομένως δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και μπορεί να αλλάξουν το θεραπευτικό πρωτόκολο για τους ασθενείς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.