Μια ομάδα ερευνητών με μέλη που ανήκουν στο ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, το UCLA και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μια γυναίκα χωρίς αριστερό κροταφικό λοβό ανέπτυξε ένα γλωσσικό δίκτυο στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου της που της επέτρεψε να επικοινωνεί κανονικά. Η ομάδα δημοσίευσε τη μελέτη του εγκεφάλου της στο περιοδικό Neuropsychologia.

Το 2016, μια γυναίκα γύρω στα πενήντα έθεσε τον εαυτό της προς έρευνα στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ ώστε οι ερευνητές να μελετήσουν τον εγκέφαλο της ο οποίος δεν είχε καθόλου αριστερό κροταφικό λοβό. Η γνωστική νευροεπιστήμονας, Evelina Fedorenko στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανέλαβε την έρευνα αυτή.

Η EG (ασθενής) είπε στη Fedorenko και την ομάδα της ότι συνειδητοποίησε ότι είχε έναν ασυνήθιστο εγκέφαλο μόνο τυχαία – ο εγκέφαλός της σαρώθηκε το 1987 για άσχετο λόγο. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, συμπεριφερόταν κανονικά και είχε αποκτήσει ακόμη και ένα ανώτερο πτυχίο. Επίσης, διέπρεψε στις γλώσσες -μιλάει άπταιστα ρωσικά-, πράγμα που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριστερός κροταφικός λοβός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται συχνότερα με την επεξεργασία της γλώσσας.

Οι ερευνητές δέχθηκαν τη γυναίκα σε μια μελέτη που περιελάμβανε τη λήψη εικόνων του εγκεφάλου της με τη χρήση ενός μηχανήματος fMRI, ενώ αυτή ασχολείτο με διάφορες δραστηριότητες, όπως η γλωσσική επεξεργασία και τα μαθηματικά. Με τον τρόπο αυτό, δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι η γλωσσική επεξεργασία συνέβαινε στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου της- όλα συνέβαιναν στο δεξί. Διαπίστωσαν ότι ήταν πιθανό η γυναίκα να είχε χάσει τον αριστερό κροταφικό λοβό της όταν ήταν παιδί, πιθανότατα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η περιοχή όπου βρισκόταν είχε γεμίσει με εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Για να το αντισταθμίσει, ο εγκέφαλός της είχε αναπτύξει ένα γλωσσικό δίκτυο στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου της που της επέτρεπε να επικοινωνεί κανονικά. Οι ερευνητές έμαθαν επίσης ότι η EG είχε μια αδελφή που της έλειπε ο δεξιός κροταφικός λοβός και η οποία επίσης δεν είχε συμπτώματα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας – μια ένδειξη, όπως υποθέτουν οι ερευνητές, ότι υπάρχει γενετική συνιστώσα στο εγκεφαλικό επεισόδιο.