Συχνά προτρέπουν τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες και αγωνίζονται να μείνουν έγκυοι να χάσουν βάρος, ωστόσο μια νέα μελέτη δεν διαπιστώνει οφέλη για τη γονιμότητα από την απώλεια βάρους. Μια τυχαιοποιημένη μελέτη του Κέντρου Έρευνας στην Αναπαραγωγή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια σε 379 γυναίκες με παχυσαρκία και ανεξήγητη υπογονιμότητα, διαπίστωσε ότι η απώλεια βάρους δεν αύξησε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με την απλή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας χωρίς την απώλεια σωματικού βάρους.

Η μελέτη FIT-PLESE, που διεξήχθη σε εννέα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα, χώρισε τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες. Οι μισές γυναίκες έκαναν εντατική δίαιτα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα γεύματος, φάρμακα και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Οι άλλες μισές απλώς αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα, χωρίς να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος. Τελικά, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη συχνότητα των υγιών γεννήσεων.

Συνολικά, 23 από τις 188 γυναίκες που ολοκλήρωσαν το εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους 16 εβδομάδων κατέληξαν να γεννήσουν – από τις 191 που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα μόνο με άσκηση, 29 γέννησαν. Ωστόσο, το εντατικό πρόγραμμα δίαιτας προσέφερε οφέλη για την υγεία των γυναικών που το ολοκλήρωσαν. Εκτός από την απώλεια κιλών, είδαν σημαντική μείωση στο μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν έκανε τις γυναίκες πιο γόνιμες ούτε βελτίωσε τα αποτελέσματα των γεννήσεων σε σύγκριση με την απλή άσκηση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.