Ερευνητές από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen (SIAT) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wenzhou και το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία του σώματος ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στη διάρκεια της ζωής από ό,τι ο μεταβολικός ρυθμός.

Πιθανότατα έχετε ακούσει τη φράση «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος». Προέρχεται από την παρατήρηση ότι οι άνθρωποι με γρήγορο και ριψοκίνδυνο τρόπο ζωής συχνά παθαίνουν ατυχήματα και πεθαίνουν πρόωρα. Στη Βιολογία όμως έχει μάλλον διαφορετική προέλευση. Προέρχεται από την παρατήρηση ότι τα ζώα με υψηλό μεταβολικό ρυθμό («ζουν γρήγορα») τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνα με αργό μεταβολισμό.

Ένα πρόβλημα με την επεξεργασία της επίδρασης του μεταβολισμού στη διάρκεια ζωής είναι ότι ο μεταβολισμός συνδέεται συχνά με τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Γενικά, οι χαμηλοί μεταβολικοί ρυθμοί συνδέονται με τη χαμηλή θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, όταν τα ποντίκια υπό θερμιδικό περιορισμό ζουν περισσότερο, δεν είναι σαφές ότι η παρατεταμένη διάρκεια της ζωής τους συνδέεται με τον χαμηλό μεταβολισμό τους ή τη χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματός τους.

Σε αυτήν τη μελέτη, στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν ποιος παράγοντας είναι πιο σημαντικός, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ασυνήθιστη μέθοδο όπου ο μεταβολικός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Όταν τα ποντίκια και τα χάμστερ εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, στην κορυφή της θερμοουδέτερης ζώνης τους ο μεταβολισμός τους πέφτει, ενώ η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση των τρωκτικών σε αυτές τις συνθήκες μείωσε τη διάρκεια της ζωής τους. Ο χαμηλότερος μεταβολισμός δεν επιμήκυνε τη ζωή τους· οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη συντόμευαν.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η θερμοκρασία του σώματος φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικός μεσολαβητής της διάρκειας ζωής από ό,τι ο μεταβολικός ρυθμός. Για τον λόγο αυτό ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε το ρητό από «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος» σε «ζήσε κρύα, πέθανε γέρος». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Metabolism.