Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καταρράκτη μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 ηλικιωμένοι ασθενείς με καταρράκτη,  οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια. «Τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη συμβάλλει στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλια Λι. Ωστόσο, παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η επέμβαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Η μελέτη, που διήρκησε 8 χρόνια, έδειξε ότι 853 ασθενείς διαγνώστηκαν με άνοια ή Αλτσχάιμερ. Όμως ο κίνδυνος ήταν 29% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί. Αυτή η μείωση παρατηρήθηκε αφού η Lee και η ομάδα της έλαβαν υπόψη όλες τις άλλες μεταβλητές που μπορούσαν – συμπεριλαμβανομένου του αν οι άνθρωποι είχαν σωματικές αναπηρίες ή ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια ή διαβήτη.

Επίσης, συνυπολόγισαν το σωματικό βάρος, τις συνήθειες άσκησης, το επίπεδο εκπαίδευσης και το ιστορικό καπνίσματος – όλα αυτά έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν μείωση του κινδύνου άνοιας μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την πάθηση του γλαυκώματος – μια διαδικασία που δεν βελτιώνει την όραση.