Η απόκτηση κάρτας ιατρικής μαριχουάνας (MMC) για τη χρήση προϊόντων κάνναβης στη θεραπεία του πόνου, του άγχους ή των συμπτωμάτων κατάθλιψης οδήγησε στην εμφάνιση διαταραχής στη χρήση κάνναβης (CUD) σε μια σημαντική μειονότητα ατόμων, ενώ δεν κατάφερε να βελτιώσει τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εθιστικών συμπτωμάτων της CUD ήταν εκείνα που αναζητούσαν ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για ισχυρότερες διασφαλίσεις όσον αφορά τη διανομή, τη χρήση και την επαγγελματική παρακολούθηση των ατόμων που προμηθεύονται νόμιμα κάνναβη.

Οι ερευνητές του MGH ξεκίνησαν τη δοκιμή τους το 2017 με 269 ενήλικες (μέσος όρος ηλικίας 37 ετών) από την ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν κάρτα ιατρικής μαριχουάνας. Η μία ομάδα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει MMC αμέσως, ενώ η δεύτερη ομάδα, η οποία σχεδιάστηκε για να χρησιμεύσει ως ομάδα ελέγχου, κλήθηκε να περιμένει 12 εβδομάδες προτού αποκτήσει κάρτα. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν επί 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης CUD ήταν σχεδόν δύο φορές υψηλότερες στην ομάδα MMC από ό,τι στην ομάδα ελέγχου της λίστας αναμονής και ότι μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα, το 10% της ομάδας MMC είχε αναπτύξει διάγνωση CUD, με τον αριθμό να αυξάνεται στο 20% σε όσους ζητούσαν κάρτα για άγχος ή κατάθλιψη. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν θα πρέπει να αρχίσει η χρήση κάνναβης για συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, ιδίως για διαταραχές της διάθεσης και του άγχους.