Μια ερευνητική ομάδα του Karolinska Institutet στη Σουηδία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα (ILCs), εξελίσσονται σε ώριμα κύτταρα που παίζουν ρόλο στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBD). Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά των ΙΦΝΕ, μιας νόσου που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ILCs είναι λεμφοκύτταρα, μια οικογένεια ανοσοποιητικών κυττάρων, που βρίσκονται στο βλεννογόνο, όπου αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρούν τη λειτουργία των ιστών, όπως η παραγωγή βλεννογόνου. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές απομόνωσαν ILCs από τις αμυγδαλές και τον εντερικό ιστό ασθενών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εκτομής ή ενδοσκοπική εξέταση. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 48 ασθενείς, 31 από τους οποίους είχαν ΙΦΝΕ. Στη συνέχεια, οι ILCs εξετάστηκαν λεπτομερώς, τόσο αμέσως μετά την απομόνωση όσο και μετά την καλλιέργεια των κυττάρων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια υποομάδα ILCs αποτελούν ένα προ-στάδιο των ώριμων ILCs και συσσωρεύονται στον εντερικό βλεννογόνο των ασθενών με ΙΦΝΕ. Παράγοντες στο περιβάλλον του εντέρου μπορούν στη συνέχεια να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των ανώριμων ILCs, να διεγείρουν την αυξημένη κυτταρική διαίρεση και την παραγωγή κυτταροκινών, συμπεριλαμβανομένης της IL-22, η οποία συμβάλλει στην προστασία του εντερικού ιστού.

«Η λειτουργία των ILCs αλλάζει κατά τη διάρκεια της φλεγμονής και επομένως οι ILCs αποτελούν έναν πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό στόχο για καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Ευθυμία Κοκκίνου, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Huddinge του Karolinska Institutet.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Immunology.