Σε ασθενείς με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, μια γενετική ασθένεια που προδιαθέτει για καρκίνο του παχέος εντέρου, οι μεταλλάξεις του γονιδίου APC προκαλούν το σχηματισμό εντερικών πολυπόδων, αλλά και μειώνουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ, το INSERM και το Université Paris Cité περιγράφουν τους μηχανισμούς που τροποποιούν τη δομή των Τ λεμφοκυττάρων και εμποδίζουν τη μετανάστευσή τους προς τους όγκους που πρόκειται να καταστραφούν. Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances προσφάτως, παρέχει νέες προοπτικές για τη μετανάστευση των ανοσοποιητικών κυττάρων, μια διαδικασία-κλειδί στην ανοσολογική άμυνα κατά των όγκων.
Σε προηγούμενες μελέτες, η ομάδα ερευνητών από το Institut Pasteur, το CNRS και το Inserm απέδειξε τη διπλή επίδραση των μεταλλάξεων του APC. Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι εμποδίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εκπληρώσουν το ρόλο τους, οι ερευνητές αποφάσισαν αυτή τη φορά να εξετάσουν πιο προσεκτικά τα Τ λεμφοκύτταρα, των οποίων η αποστολή είναι να ανιχνεύουν και να καταστρέφουν τους όγκους διεισδύοντας σε αυτούς. Οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τη συμπεριφορά των ασθενών λεμφοκυττάρων με εκείνη των λεμφοκυττάρων από υγιείς εθελοντές. Μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα λεμφοκύτταρα κινούνταν κατά μήκος βιολογικών επιφανειών παρόμοιων με τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και πόσο εύκολα μπορούσαν να διαχωρίσουν τα κύτταρα και να διασχίσουν πυκνά συσκευασμένα κυτταρικά στρώματα.
Αν και τα μεταλλαγμένα Τ λεμφοκύτταρα δεν κινούνται απαραίτητα πιο αργά από τα υγιή λεμφοκύτταρα, προσκολλώνται λιγότερο καλά στα τοιχώματα και δυσκολεύονται περισσότερο να κινηθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα. Εν ολίγοις, η έρευνα αυτή έδειξε ότι η μετανάστευσή τους είναι λιγότερο αποτελεσματική. «Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική επειδή η κινητικότητα των ανοσοκυττάρων είναι μια βασική διαδικασία στην αντικαρκινική ανοσολογική άμυνα. Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ότι συμβάλλει και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων», καταλήγει ο Vincenzo Di Bartolo, ερευνητής στη Μονάδα Βιολογίας Κυτταρικών Λεμφοκυττάρων του Ινστιτούτου Pasteur και κοινός κύριος συγγραφέας της μελέτης.