Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Αγγλία ανακάλυψαν νέα σύνδεση μεταξύ της βλάβης στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Οι γενετικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αρκετές από αυτές τις διαταραχές, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για το ποιες πτυχές αυτής της διαδικασίας επηρεάζονται.

Η έρευνα αυτή δείχνει για πρώτη φορά πως η γενετική διαταραχή συγκεκριμένων κυτταρικών διεργασιών ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου συνδέεται με τον κίνδυνο νόσου σε ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών διαταραχών.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν από κοινού ο Dr. Andrew Pocklington από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και η Dr. Eunju Jenny Shin από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και τώρα του Πανεπιστημίου Keele.

Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει ψυχικές διαταραχές. Η αποκάλυψη των βιολογικών διεργασιών που επηρεάζονται από αυτούς τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των αιτιών της νόσου.

Για να κατανοήσουμε πραγματικά τα βαθύτερα αίτια των ψυχιατρικών διαταραχών, επικεντρωθήκαμε στη μελέτη της ανάπτυξης των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσω αυτής της προσέγγισης μπορεί τελικά να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της ανάπτυξης νέων θεραπειών, ή να εξηγήσουν γιατί ορισμένα άτομα ανταποκρίνονται σε ορισμένες θεραπείες αλλά όχι σε άλλες. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.