Μια νέα καινοτόμος θεραπεία μειώνει την επιβλαβή πλάκα στις αρτηρίες και αλλάζει τη σύνθεσή της, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με την κλινική δοκιμή του Victorian Heart Institute (VHI) στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αμερική.

Η μελέτη HUYGENS αντιμετώπισε ασθενείς υψηλού κινδύνου για διάστημα 12 μηνών και ήταν επιτυχής με διάφορους τρόπους, συνδυάζοντας τις ευρέως χρησιμοποιούμενες στατίνες μαζί με ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης που ονομάζεται Evolocumab, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στους ασθενείς.

Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο απεικόνισης, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μια αλλαγή στη βιολογία ή στη σύνθεση της επιβλαβούς πλάκας στις αρτηρίες μετά τη θεραπεία, όχι μόνο μειώνοντας το μέγεθός της αλλά και αλλάζοντάς την από θερμή σε ψυχρή, καθιστώντας την ουσιαστικά ουλώδη ιστό και σταθερή. Ο βαθμός στον οποίο αυτό ήταν επιτυχές σχετιζόταν επίσης άμεσα με το πόσο μειώθηκε η κακή χοληστερόλη του ασθενούς.

Η μείωση της χοληστερόλης είναι μια σημαντική στρατηγική, που συμβάλλει στον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου, αλλά η νέα θεραπεία ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του λόγου χοληστερόλης σε 0,7 mmol/L, που είναι χαμηλότερος από τις τρέχουσες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές για λιγότερο ή ίσο με 1,8 mmol/L που προτείνονται σε πρώτη φάση.

Ο καθηγητής Stephen Nicholls, διευθυντής του Victorian Heart Institute του Πανεπιστημίου Monash και επικεφαλής της δοκιμής HUYGENS, λέει ότι η δοκιμή επισημαίνει στους κλινικούς γιατρούς ότι πρέπει να εργαστούν όσο πιο σκληρά μπορούν για να μειώσουν τη χοληστερόλη όσο το δυνατόν χαμηλότερα και να τη διατηρήσουν σ’ αυτό το σημείο.

Η μελέτη δημοσιεύεται τώρα στο Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging.