Ελπίδα για τα παιδιά με νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου φέρνουν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ του Ερευνητικού Νοσοκομείου St. Jude Children’s Research Hospital των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών ηλικίας από μερικών μηνών μέχρι 5 ετών αυξήθηκαν περίπου κατά 20% με τη θεραπεία ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος. Το Hu14.18322A σχεδιάστηκε στο εργαστήριο για να δεσμεύει τα αντισώματα GD2 στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του νευροβλαστώματος. Η δέσμευση αυτή συσπειρώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτεθούν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η επιβίωση χωρίς τη νόσο των 64 παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 73,7% για τρία χρόνια και η συνολική επιβίωσή τους έφτασε το 86%. Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μια μεγαλύτερη πολυκεντρική κλινική δοκιμή, η χημειοανοσοθεραπεία που περιγράφεται λεπτομερώς στην έρευνα θα μπορούσε να γίνει συνήθης θεραπεία για ασθενείς με νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου.

Το Hu14.18322A δεν είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα που σχεδιάστηκε για τη θεραπεία του νευροβλαστώματος. Τα αντισώματα GD2 βρίσκονται σε ορισμένους φυσιολογικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του περιφερικού νευρικού συστήματος. Σε αντίθεση με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του GD2, το hu14.18322A έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τον πόνο και να περιορίζει τη δόση και άλλες παρενέργειες της θεραπείας.

Η θεραπεία περιελάμβανε χημειοθεραπεία υψηλής δόσης, ανοσοθεραπεία με παράγοντα διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων-μακροφάγων και ιντερλευκίνη 2, χειρουργική επέμβαση, αυτόνομη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος και ακτινοβολία. Οι ασθενείς έλαβαν επίσης οπιοειδή για τη διαχείριση του πόνου. Τα στοιχεία από αυτή και προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός του hu14.18K322A με τις άλλες ανοσοθεραπείες και τη χημειοθεραπεία υψηλής δόσης έχει συνεργατικό αποτέλεσμα.