Με ανησυχία παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης, που εμφανίστηκε σε δεκάδες παιδιά στη Βρετανία, ορισμένα από τα οποία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Η Βρετανία ανέφερε αρχικά στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής οξείας ηπατίτιδας στη Σκωτία στις 5 Απριλίου, προτού αναφέρει συνολικά 74 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα τρεις ημέρες αργότερα, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα αναφερθούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.
Ορισμένα από τα κρούσματα ήταν τόσο σοβαρά που οι ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε εξειδικευμένες μονάδες παιδικού ήπατος, ενώ έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Λιγότερα από πέντε επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ιρλανδία και τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Η λοίμωξη έπληξε κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και τα συμπτώματα περιλάμβαναν ίκτερο, διάρροια, εμετό και κοιλιακό άλγος. Οι γνωστοί ιοί της ηπατίτιδας, από τον Α έως τον Ε, δεν ανιχνεύθηκαν στα παιδιά, οπότε οι βρετανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν τη σύνδεση με κοινούς ιούς ή άλλες πιθανές αιτίες όπως ο COVID-19, λοιμώξεις ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο COVID-19 ή/και οι κοινοί ιοί είχαν ανιχνευθεί σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά ο ρόλος τους στην εξέλιξη της λοίμωξης δεν είναι ακόμη σαφής. Οι ειδικοί απέκλεισαν οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια COVID, κανένα από τα οποία δεν είχε χορηγηθεί σε κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία.
Η Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και νέων λοιμώξεων στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι «τα συνήθη μέτρα υγιεινής», όπως το πλύσιμο των χεριών, «βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών από τις λοιμώξεις που διερευνούμε». Κάλεσε επίσης τους γονείς και τους κηδεμόνες να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας και «να επικοινωνούν με τον παιδίατρο σε περίπτωση εμφάνισης ανησυχητικών συμπτωμάτων».