Ενώ η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) δεν μπορεί ακόμη να διαγνωστεί εν ζωή, μια νέα μελέτη δίνει ελπίδα ότι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, η μαγνητική τομογραφία (MRI), μπορεί να επιταχύνει τη δυνατότητα διάγνωσης της CTE σε ζώντες ασθενείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με CTE μεταθανάτια είχαν συρρίκνωση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την CTE, καθώς και άλλες ανωμαλίες, σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους. «Τα άτομα με CTE είχαν συρρίκνωση στους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη CTE», εξήγησε ο Jesse Mez, MD, MS, Διευθυντής του Κλινικού Πυρήνα του Κέντρου Νόσου Alzheimer του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BU) και ερευνητής του Κέντρου CTE του BU.

Η CTE είναι μια προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου, που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι. Έχει διαγνωστεί μετά θάνατον σε παίκτες αμερικανικού ποδοσφαίρου και άλλους αθλητές αθλημάτων επαφής, καθώς και σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων και θύματα σωματικής κακοποίησης. Για να μάθουν πώς να διαγιγνώσκουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες συνήθως μελετούν έναν πληθυσμό κατά τη διάρκεια της ζωής του και επιβεβαιώνουν τη διάγνωση μετά τον θάνατο, κάτι που μπορεί να πάρει δεκαετίες.

Για να συντομεύσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο Mez και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αντίστροφα, εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία αποθανόντων δωρητών εγκεφάλου και αναλύοντας μαγνητικές τομογραφίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατο τους.

Συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες 55 ανδρών που είχαν διαγνωστεί με CTE με 31 υγιείς άνδρες με φυσιολογική νόηση κατά τη στιγμή της σάρωσής τους. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης μας δείχνουν τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε στη μαγνητική τομογραφία όταν ο ασθενής έχει CTE.