Ερευνητές ανακάλυψαν κοινή αιτία μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων και των προβλημάτων μνήμης. Η βλάβη σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την υπερκινητικότητα, μπορεί να συμβάλει τόσο σε προβλήματα μνήμης όσο και σε επιληπτικές κρίσεις στην πιο κοινή μορφή επιληψίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Neuroscience, μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της επιληψίας και ενδεχομένως σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της επιληψίας και άλλων διαταραχών που έχουν κοινά συμπτώματα, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Η επιληψία του κροταφικού λοβού, που χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις στα κέντρα του εγκεφάλου για τη μάθηση και τη μνήμη, επηρεάζει περισσότερο από το ήμισυ των 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ που έχουν διαγνωστεί με επιληψία.

Ένα τμήμα του κροταφικού λοβού που ονομάζεται οδοντωτή έλικα, θεωρείται από καιρό ύποπτο ότι λειτουργεί σαν «πύλη» στη διαχείριση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, επιλέγοντας ποια πρότυπα εγκεφαλικών κυττάρων είναι ενεργά και ποια ανενεργά.

Ερευνητές όπως ο Madar, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, υποπτεύονται ότι η οδοντωτή έλικα βοηθά στη διάκριση μεταξύ παρόμοιων αναμνήσεων, παρακρατώντας όλα τα άλλα, εκτός από τα κατάλληλα μοτίβα, για να αποφευχθεί η σύγχυση. Στην επιληψία, υπάρχει αυτή η τεράστια επανασύνδεση της οδοντωτής έλικας. Ορισμένα κύτταρα πεθαίνουν, ενώ κάποιοι νέοι νευρώνες και νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων προστίθενται σε λάθος σημεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εάν εντοπιστούν δείκτες που στοχεύουν ειδικά στους παθολογικούς νευρώνες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία τόσο των επιληπτικών κρίσεων όσο και των συμπτωμάτων μνήμης, με λιγότερες παρενέργειες από τα σημερινά φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων. Επειδή τα προβλήματα μνήμης συχνά προηγούνται της κρίσης που οδηγεί στη διάγνωση της επιληψίας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενών.