Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Ινστιτούτο Quadram αποκαλύπτει πώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος χρησιμοποιούν τα αποθέματα λίπους του σώματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature Communications, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για τη θεραπεία ατόμων με βακτηριακές λοιμώξεις. Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η εργασία τους θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων σε ευάλωτους και ηλικιωμένους ανθρώπους. Η ομάδα μελέτησε τη σαλμονέλα, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος, πυρετό και σηψαιμία.

Η ομάδα του UEA συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Quadram και συναδέλφους στο Ινστιτούτο Earlham, για να παρακολουθήσει την κίνηση και την κατανάλωση λιπαρών οξέων σε ζωντανά βλαστικά κύτταρα. Συνέχισαν να αναλύουν την ανοσολογική απόκριση στη βακτηριακή λοίμωξη από σαλμονέλα, αναλύοντας τη βλάβη του ήπατος. Ανακάλυψαν πώς τα βλαστικά κύτταρα του αίματος ανταποκρίνονται στη μόλυνση, αποκτώντας λιπαρά οξέα υψηλής ενέργειας από τις λιποαποθήκες του σώματος.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι στον μυελό των οστών, όπου κατοικούν τα βλαστικά κύτταρα του αίματος, τα σήματα της λοίμωξης οδηγούν τα λιποκύτταρα να απελευθερώσουν τα αποθέματα λίπους τους ως λιπαρά οξέα στο αίμα. Και εντόπισαν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα υψηλής ενέργειας προσλαμβάνονται στη συνέχεια από τα βλαστικά κύτταρα του αίματος, τροφοδοτώντας αποτελεσματικά τα βλαστικά κύτταρα και επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν εκατομμύρια λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη σαλμονέλα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τον μηχανισμό με τον οποίο μεταφέρονται τα λιπαρά οξέα και συζητούν τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η νέα γνώση στη μελλοντική θεραπεία της λοίμωξης.