Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της διεθνούς κλινικής μελέτης φάσης 3 όσον αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η προσθήκη του αναστολέα των ανδρογονικών υποδοχέων δαρολουταμίδη σε θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και χημειοθεραπεία παρατείνει την επιβίωση ανδρών με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη.
Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine.
Η συνήθης θεραπεία για τους ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει την προσθήκη είτε του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου docetaxel είτε ενός αναστολέα της οδού των ανδρογόνων-υποδοχέων στη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, με τις δύο τελευταίες θεραπείες να μειώνουν τις επιδράσεις των ορμονών των ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη. Κλινικές δοκιμές που έχουν συνδυάσει και τις τρεις θεραπείες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Για να υπάρξει σαφήνεια, οι ερευνητές σχεδίασαν τη μεγάλη διεθνή μελέτη ARASENS και ανέθεσαν τυχαία σε 1.306 ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη, σε αναλογία 1:1, να λάβουν τον από του στόματος αναστολέα του ανδρογονικού υποδοχέα darolutamide ή εικονικό φάρμακο – και τα δύο σε συνδυασμό με θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και docetaxel.
Τα ποσοστά επιβίωσης στις δύο ομάδες συγκρίθηκαν μετά τον θάνατο 533 ασθενών. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν 3,5 έτη και όσοι έλαβαν δαρουλοταμίδη είχαν 32,5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν δαρουλοταμίδη. Οι ασθενείς που έλαβαν darolutamide παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη ανθεκτικού στον ευνουχισμό (ο οποίος δεν ανταποκρίνεται πλέον στις θεραπείες που μειώνουν την τεστοστερόνη), στον πόνο και στην ανάγκη για άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Ο συνδυασμός των τριών φαρμάκων δεν οδήγησε σε περισσότερες τοξικές επιδράσεις σε σύγκριση με τον συνδυασμό της θεραπείας στέρησης ανδρογόνων και της δοσεταξέλης.