Αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης Β6 σχετίζονται με βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου Ι-ΙΙΙ (CRC), όπως υποδηλώνουν τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Ο μεταβολισμός του άνθρακα με τη μεσολάβηση φυλλικού οξέος απαιτεί πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6. Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης Β6 σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά λίγα είναι γνωστά για την επίδραση της B6 στα κλινικά αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με αυτόν. Αυτή η νέα μελέτη αξιολόγησε 2031 ασθενείς με CRC σταδίου I-III που εγγράφηκαν σε έξι υποψήφιες κοόρτες στη διεθνή κοινοπραξία FOCUS.

Μετά από μια διάμεση παρακολούθηση 3,2 ετών για τη συνολική επιβίωση (OS), η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης Β6 προεγχειρητικά σχετίζεται με 16-32% μεγαλύτερη ποσοστιαία επιβίωση των ασθενών, αν και δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση με την υποτροπή της νόσου. Φυσικά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαλευκανθεί ο ρόλος της βιταμίνης Β6 στην εξέλιξη του όγκου, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, ωστόσο τα παραπάνω αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.