Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Monash διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται φυσιολογικά στο σάλιο των κροτώνων, οι λεγόμενες εβασίνες, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να εμποδίζουν τη δραστηριότητα σημαντικών πρωτεϊνών σε ανθρώπινες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Monash Biomedicine Discovery Institute στην Αυστραλία, έδειξε ότι ήταν δυνατόν να τροποποιηθούν οι εβασίνες έτσι ώστε να δεσμεύονται ακριβώς στην ομάδα των ανθρώπινων πρωτεϊνών που προάγουν τις ασθένειες (χημειοκίνες), βοηθώντας στην καταστολή της φλεγμονής.

Οι φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η αθηροσκλήρωση, η αρθρίτιδα, η ψωρίαση, το άσθμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας, αφορούν όλες το ίδιο υποκείμενο φαινόμενο κατά το οποίο τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος επιτίθενται σε ορισμένους ιστούς. Τα λευκά αιμοσφαίρια προσελκύονται στους ιστούς αυτούς από μια κατηγορία πρωτεϊνών (χημειοκίνες) που παράγονται στους προσβεβλημένους ιστούς (π.χ. το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων στην αθηροσκλήρωση, οι αρθρώσεις στην αρθρίτιδα).

Στοχεύοντας τις χημειοκίνες, οι εβασίνες εμποδίζουν την κίνηση των λευκών αιμοσφαιρίων και την επακόλουθη βλάβη των ιστών.

Ορισμένες χημειοκίνες εμπλέκονται σε φλεγμονώδεις ασθένειες, ενώ άλλες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού. Επομένως, για θεραπευτικές εφαρμογές, είναι απαραίτητο να τροποποιηθούν οι εβασίνες έτσι ώστε να στοχεύουν μόνο τις χημειοκίνες που προκαλούν ασθένειες.

Η νέα αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αναγκαίων θεραπειών για φλεγμονώδεις νόσους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).