Ερευνητές από το ΜΙΤ και το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla σχεδίασαν ένα νέο βοηθητικό νανοσωματίδιο, σε σχέση με άλλα που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να ισχυροποιήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μια συνήθης στρατηγική για να γίνουν τα εμβόλια πιο ισχυρά, είναι η χορήγησή τους μαζί με ένα βοηθητικό – μια ένωση που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράγει ισχυρότερη απόκριση.

Μελέτες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι βελτίωσε σημαντικά την παραγωγή αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό κατά του HIV, της διφθερίτιδας και της γρίπης. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να ενσωματώσουν το νέο αυτό βοηθητικό νανοσωματίδιο σε ένα εμβόλιο κατά του HIV που δοκιμάζεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές, με την ελπίδα να βελτιώσουν την απόδοσή του.

Πριν από μερικά χρόνια, ο FDA ενέκρινε ένα βοηθητικό που βασίζεται στη σαπωνίνη, μια ένωση που προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου σαπωνοφόρου της Χιλής. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σαπωνίνες προάγουν τις φλεγμονώδεις ανοσολογικές αποκρίσεις και διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν αυτό δεν είναι σαφής.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του ΜΙΤ και του La Jolla σχεδίασαν έναν νέο τύπο βοηθητικού που είναι παρόμοιο με το βοηθητικό ISCOM, αλλά ενσωματώνει επίσης ένα μόριο που ονομάζεται MPLA, το οποίο είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων που μοιάζουν με τους υποδοχείς toll. Όταν αυτά τα μόρια δεσμεύονται στους υποδοχείς τύπου toll στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονής. Αυτό το είδος βοηθητικού δίνει ελπίδες στους επιστήμονες ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο για οποιοδήποτε άλλο είδος εμβολίου το οποίο αποτελείται από θραύσματα ιικών πρωτεϊνών ή άλλων μορίων.