Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα ποσοστά της πάθησης θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες. Η κατανόηση του πώς και αν ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με διάφορες ψυχιατρικές καταστάσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους επαγγελματίες υγείας στη χάραξη πολιτικής για τη διαχείριση του προβλήματος μελλοντικά.

Σε πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας προσπάθησαν να κατανοήσουν τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ ψυχιατρικών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με αυτές, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μία από πολλές ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ύπνου, των διαταραχών πρόσληψης τροφής και των αγχωδών διαταραχών, τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

«Ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με ψυχιατρική διαταραχή έχει μελετηθεί από πολλές ερευνητικές ομάδες τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε η Nanna Lindekilde, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, στο Medical News Today. «Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι σε όλες τις ψυχιατρικές διαταραχές που διερευνήθηκαν, βλέπουμε σχετικά υψηλό επιπολασμό του διαβήτη τύπου 2.

Η περίληψη των ανασκοπήσεων και οι μετα-αναλύσεις συγκεντρώνουν δεδομένα από πολλές μικρότερες μελέτες, για να δημιουργήσουν εκτιμήσεις της επιβάρυνσης, που αντικατοπτρίζουν μια ποικιλία συμμετεχόντων σε μελέτες από πολλές διαφορετικές περιοχές του κόσμου και από διαφορετικά περιβάλλοντα. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος.