Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την εκπαίδευση των ανθρώπων η οποία μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερο την καινοτομία στη σκέψη τους. Η νέα αυτή μέθοδος, που βασίζεται στην αφηγηματική θεωρία, βοηθά τους ανθρώπους να είναι δημιουργικοί με τον τρόπο που είναι τα παιδιά και οι καλλιτέχνες:

Επινοώντας ιστορίες που φαντάζονται εναλλακτικούς κόσμους, μετατοπίζουν την προοπτική και δημιουργούν απροσδόκητες δράσεις. Το σημερινό θεμέλιο της εκπαίδευσης στη δημιουργικότητα είναι η τεχνική που είναι γνωστή ως αποκλίνουσα σκέψη, η οποία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για μια «υπολογιστική προσέγγιση» της δημιουργικότητας, που αντιμετωπίζει τον εγκέφαλο ως λογική μηχανή.

Η αφηγηματική μέθοδος εκπαίδευσης της δημιουργικότητας χρησιμοποιεί πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να δημιουργήσουν ιστορίες. Μια από αυτές είναι να αναπτύσσετε νέους κόσμους στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί από τους υπαλλήλους μιας εταιρείας να σκεφτούν τον πιο ασυνήθιστο πελάτη τους και, στη συνέχεια, να φανταστούν έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι πελάτες τους θα ήταν έτσι. Πώς θα άλλαζε αυτό την επιχείρησή τους; Τι θα έπρεπε να κάνουν για να επιβιώσουν;

Η δημιουργικότητα δεν έχει να κάνει με το να μαντέψεις σωστά το μέλλον· έχει να κάνει με το να είσαι ανοιχτός να φανταστείς ριζικά διαφορετικές πιθανότητες. Όταν το κάνεις αυτό, μπορείς να ανταποκριθείς πιο γρήγορα και ευέλικτα στις αλλαγές που συμβαίνουν. Η αφηγηματική προσέγγιση της εκπαίδευσης της δημιουργικότητας μέσω της αφήγησης ιστοριών μοιάζει με τον τρόπο με τον οποίο τα μικρά παιδιά είναι δημιουργικά – και οι έρευνες δείχνουν ότι η φαντασία των μικρών παιδιών είναι πιο δημιουργική από αυτήν των ενηλίκων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annuals of the New York Academy of Sciences.